FORMER NATURAL-BORN FILIPINO


 

 

 

WHAT YOU NEED TO KNOW IN BUYING PROPERTIES BACK HOME-FORMER NATURAL –BORN FILIPINO

Those who have become citizens of their adopted country but who want to purchase houses and lots in the Philippines in preparation for their retirement years are confronted with the question of whether they can still own real property in the Philippines. Below is a primer that tackles the common questions on this issue.

  Question 1: I am a former natural-born Philippine citizen but have become a naturalized American citizen. Am I still allowed to own land in the Philippines?

Answer 1: Yes. Any natural-born Philippine citizen who has lost his Philippine citizenship may still own private land in the Philippines up to a maximum area of 5,000 square meters in the case of rural land. In the case of married couples, the total area that both couples are allowed to purchase should not exceed the maximum area mentioned above.

  Question 2: Can I purchase several lots located in different cities and municipalities if the total area of all lots does not exceed 5,000 square meters of urban land or three hectares of rural land?

Answer 2: A former natural-born Philippine citizen can acquire not more than two lots situated in different municipalities or cities and the total area of the two lots should not exceed 5,000 square meters of urban land or three hectares of rural land.

  Question 3: If I am allowed to own a maximum of two lots situated in different municipalities or cities, can I own a 5,000-square-meter urban lot in Quezon City and three hectares of rural land and vice versa.

Answer 3: No. A former natural-born Philippine citizen who has already acquired urban land shall be disqualified from acquiring rural land and vice versa.

  Question 4: Is there a way for a former natural-born Philippine citizen to own more than 5,000 square meters of urban land or three hectares of rural land?

Answer 4: Yes. If a former natural-born Philippine citizen reacquires Philippine citizenship law, he can acquire land without area limit.

  Question 5: When my children were born, I was already an American citizen. Can they inherit my land in the Philippines?

Answer 5: Yes. Foreign nationals (even if they were not former natural-born Philippine citizens) can own land in the Philippines if they acquire it by inheritance. These nationals should, however, inherit the property by intestate succession. Intestate succession means that the foreign national inherits the property because he/she is an heir under Philippine law. Naming one’s heir by executing a “last Will and Testament” or a “Living Will” will not work to validly transfer real property in the Philippines to a foreign national.

Question 6: My husband is a natural-born American citizen. Can he buy a condominium unit in the Philippines and have the title in his name?

Answer 6: Yes. The land on which a condominium building stands is always owned by a condominium corporation. When a person buys a condominium unit, he automatically becomes a stock-holder in the corporation which owns the land. Under Philippine law, foreigners are allowed to become stockholders of a corporation which own land but only up to a maximum of forty percent (40%) of the shares of the corporation. Foreigners, therefore, are allowed to own condominium units provided the total floor area owned by all foreigners in the condominium building does not exceed forty percent (40%).

  Many Filipinos living abroad are usually confronted with the question of whether their children are considered Filipino citizens. The question is engendered in the minds of expatriate Filipinos because any of the following circumstances obtain:

                    · Their child was born outside of the Philippines;

                    · Their child was born with foreign parent and one Filipino parent; and

                    · Their child is already considered a citizen of the foreign country where they reside.

Below is a primer on issues about Filipino citizenship relevant to Filipino expats with children born outside of the Philippines.

  Question 1: Is Philippine citizenship acquired by blood or by country of birth?

Answer 1: Philippine citizenship is acquired by blood (jus sanguini). A child is deemed a Filipino citizen because at least one of his parents was a Filipino citizen at the time of his birth. Even if the child was born outside the Philippines, for as long as at least one of his parents was a Filipino citizen. On the other hand, if both parents are non-Filipinos, the child is not a Filipino citizen even if he was born in the Philippines.

This is different from the US law that determines American citizenship by the country of birth (jus soli). Under US law, a child is considered an American citizen if he is born in the United States even if both parents are not American citizens.

Question 2: What are the conditions that should be met for my child to be deemed a Filipino citizen?

Answer 2: Your child is a Filipino citizen if he qualifies under any of the following conditions:

                    · Your child was born after January 17, 1973, with a Filipino father or a Filipino mother. In other words, if a child was born after January 17, 1973, he is a Filipino citizen if he has at least one parent who is a Filipino citizen at the time of his birth;

                    · Your child was born before January 17, 1973, with a Filipino mother and your child elected Philippine citizenship when he reached his 21st birthday. If your child was born before January 17, 1973, with a Filipino father, he is a Filipino citizen without any need of electing Filipino citizenship upon reaching the age of 21;

Incidentally, January 17, 1973, is the date when the 1973 Philippine Constitution came into effect; thus the importance of the date.

  Question 3: Our son was born in the US at the time when my wife and I were still Filipino citizens. One week after our son’s birth, however, my wife and I took our oath as US citizens. Did our son lose his Philippine citizenship when we became American citizens?

Answer 3: No. The child was vested with the Philippine citizenship at the time of his birth. He does not lose his Philippine citizenship even if the parents acquire foreign citizenship after his birth.

  Question 4: My daughter was born in the US at the time when my wife and I were still Filipino citizens. My daughter has been using a US passport for 20 years. She has never visited the Philippines. Is my daughter considered a Philippine citizen even if she already an American citizen.

Answer 4: Yes. Philippine law allows dual citizenship. A child can both be an American citizen and a Filipino citizen at the same time. Under present laws, a person loses his Philippine citizenship if he renounces it. Using a US passport exclusively and not visiting Philippines does not amount to a renunciation of Philippine citizenship.

  Question 5: If my child is born in the US at the time when my wife and I are still Filipino citizens, what should we do to document his Philippine citizenship ?

Answer 5: A copy of the child’s birth certificate should be submitted to the nearest Philippine consulate will transmit the birth certificate to the National Statistics Office in the Philippines for registration purposes.

  Question 6: If a child is born in the US at the time when his parents are still Filipino citizens, can he later on run for President of the Republic of the Philippines?

Answer 6: Yes, The child is a natural-born Filipino citizen. A natural-born Filipino citizen is one who does not have to do anything to acquire Philippine citizenship because he is a Filipino from birth. On the other hand, a naturalized Filipino citizen is one who has to undergo a naturalization proceeding to acquire Philippine citizenship. The distinction is important because only natural-born Filipino citizens can become President, Vice President, Senator, Congressman, Supreme Court Justice, and other propositions in constitutional bodies

Yes, The child is a natural-born Filipino citizen. A natural-born Filipino citizen is one who does not have to do anything to acquire Philippine citizenship because he is a Filipino from birth. On the other hand, a naturalized Filipino citizen is one who has to undergo a naturalization proceeding to acquire Philippine citizenship. The distinction is important because only natural-born Filipino citizens can become President, Vice President, Senator, Congressman, Supreme Court Justice, and other propositions in constitutional bodies .

 

 

 

 

 


There are currently no Announcements.
 
 
P.O. Box 3212 MCPO Makati City, MM 1272
Phone: +632.964.5696 Mobile: +63917.897.9643 Fax: +632.751.5021
Email Connie Marciano